Kurczak pieczony po hiszpańsku – przepis Jamiego Olivera

Tego dania i tego pana chyba nikomu przedstawiać nie trzeba. Upewnijcie się tylko, czy w domu nie ma za dużo osób :) zapewniam, że nie wystarczy dla wielu:)

Przepis źródłowy pochodzi z książki Jamie Oliviera pt. „Moje obiady”, wydawnictwo Muza

Składniki na 4 porcje:

1 kurczak ok. 1,5 kg
2 cytryny
1 kg młodych ziemniaków
½ pęczka świeżej natki pietruszki
250 gram kiełbasy hiszpańskiej chorizo
oliwa lub lekko solone masło do wysmarowania brytfanki
2 ząbki czosnku
Sól morska, pieprz, ulubiona mieszanka ziół

Ziemniaku umyć, razem z jedna cytryną włożyć do garnka i obgotować ok. 5 minut. W tym czasie nasmarować brytfankę lub naczynie do zapiekania masłem lub oliwą. Kurczaka umyć, natrzeć sola, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu do zapiekania, cytrynę ponakłuwać widelcem i włożyć do środka kurczaka. Oberwać listki z natki i same gałązki dołożyć także do wnętrza kurczaka. Nafaszerowanego kurczaka ułożyć na ziemniakach. Kiełbasę pokroić w plasterki i położyć na kurczaku, całość posypać kilkoma listkami natki pietruszki. Kawałek pergaminu lekko zmoczyć, tak żeby stał się elastyczny i przykryć szczelnie kurczaka wraz z wszystkimi składnikami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 1,5 godziny, na ostatnie 10 minut można zdjąć pergamin, zsunąć kiełbaskę do sosu, włączyć termo obieg i lekko przyrumienić mięso. W czasie pieczenia kurczaka przygotować gremolatę: listki z natki pietruszki, czosnek i cieniutką żółtą skórkę z 1 cytryny bardzo drobno posiekać, doprawić solą morską i pieprzem. Podawać razem z kurczakiem i ziemniaczkami. Smacznego.

Komentarze