"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ricotta na śniadanie - Mini suflet czekoladowo-bananowy


Kolejne proste (wbrew pozorom), szybkie (wbrew pozorom) i baardzo smaczne śniadanie z ricottą.

Składniki (dla 1 osoby):
100 g serka ricotta
1dojżały banan
1 łyżka kakao
1 jajko + 1 białko
1 łyżeczka oliwy
1 kosteczka gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, 2 kokilki lekko wysmarować oliwą z oliwek, bardzo wygodna do tego jest oliwa w sprayu. Banana pokroić w plasterki, dodać kakao i zmiksować blenderem na gładką masę. Do masy dodać serek ricotta i żółtko, ponownie zmiksować. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serowo-bananową. Nałożyć do kokilek, delikatnie ubić aby w środku zostało jak najmniej powietrza. Wstawić do piekarnika na najniższą półkę na 15 minut. Podawać natychmiast, z odrobiną tartej czekolady.

3 komentarze:

  1. Taki suflecik zjadłabym z przyjemnośćią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, Ty i te Twoje wariacje z ricottą... Co jedna, to lepsza :) Ten kremowo-bananowy suflet zdecydowanie mnie to siebie przekonał.

    OdpowiedzUsuń